Kam pievērst uzmanību, pērkot kafijas automātu
1.Materiālam
Neatkarīgi no tā, kāda veida kafijas automātu izvēlas, tā boilerim jābūt no nerūsējošā tērauda, arī metāla korpuss kalpos ilgāk nekā plastmasa. Nerūsējošā tērauda radziņā kafija uzsilst labāk, arī garša tai ir piesātinātāka un putas bagātīgākas nekā plastmasas radziņā gatavotajai kafijai, kam bieži ir skāba un ūdeņaina piegarša.
2.Temperatūrai, spiedienam un jaudai
Temperatūra boilerī ne augstāka par 87–95 ºC, spiediens 15 bar ūdens pumpī, bet kafijas tvertnē ap 9 – 10 bar.
Jauda ieteicama no 1000 līdz 1700 W. Automāti, kuriem jauda ir zemāka, uzsilst ilgāk un nespēj pagatavot pietiekami daudz piena putu divām tasītēm.
3.Filtram
Daudzi aparāti ir komplektēti arī ar ūdens filtru. Tas būs noderīgi, ja ūdens ir ciets vai rūsains.
4.Podziņām un vadībai
Podziņām uz paneļa vajadzētu būt pārklātām ar aizsargmateriālu, kas nenosmērējas un nodrošina, ka podziņas neiesprūdīs. Vēlams pārliecināties arī par to, cik ērti ielikt un izņemt radziņu (radziņveida automātiem).
5.Funkcijām
No drošības viedokļa svarīga ir automātiskā atslēgšanās funkcija, kad temperatūra tuvojas limitam. Tā nodrošina arī, ka automāts neieslēdzas, ja aizmirsts tajā ieliet ūdeni.
Starts/stop ļauj kafijas pagatavošanas procesu pārtraukt pēc vajadzības.
Pārējās papildfunkcijas vairāk domātas ērtībām:
plūsmas dalītājs dod iespēju vienlaikus piepildīt divas tasītes;
automātiskā šķidruma cirkulācija nedaudz novērš nosēdumu un apkaļķojuma veidošanos uz tvertnes iekšējām sieniņām, tomēr tas nenozīmē, ka automāts nebūs jātīra: tas būs jādara retāk;
tasīšu uzsildīšanas paplāte uzsilda tasītes iepriekš, līdz ar to kafija izdodas aromātiskāka;
automātiskā dozēšana parāda, kādas un cik sastāvdaļas jāpievieno.
6.Tīrīšanai
Speciālisti uzskata, ka kafijas automāts jāskalo ik pēc divām lietošanas reizēm, bet periodiski jātīra ar speciālu tīrīšanas līdzekli, pretējā gadījumā kafija ar laiku zaudēs savu aromātu. Ļoti izdevīgi, ja automātam ir īpaša, izņemama paplāte, kas savāc notecējušo šķidrumu zem tasītēm.
7.Cenai
Automāta cena nav galvenais kvalitātes rādītājs. Ja grib iegādāties patiešām labu kafijas automātu, nevajag izvēlēties preci no plaša spektra sadzīves tehnikas ražotāja klāsta, bet gan no tāda zīmola, kas specializējies kafijas automātu ražošanā. Šādas firmas lielākoties piedāvā gan papildu aksesuārus un padomus, gan arī labu kafiju.
Iespējas, kā iegūt kāroto dzērienu
Visvienkāršākā ierīce – ar roku vadāms jeb radziņveida automāts. Tas derēs mazam lietotāju lokam un arī tad, ja patīk eksperimentēt vai arī ja pirkumam atvēlētā summa nav liela. Šajā automātā lieto maltu kafiju. Ūdens tvertnē ielej paredzēto ūdens daudzumu, kafiju ieber radziņā/kausiņā, nedaudz piespiež un ievieto automātā. Pēc izvēles noregulē citus parametrus un iegūst vienu vai divas porcijas svaiga espresso.
Sarežģītāki modeļi ir komplektēti ar kafijas dzirnaviņām – tajos pupiņu kafiju samaļ tieši vienai espresso porcijai. Dažās ierīcēs var izmantot arī fasētus maltās kafijas spilventiņus.
Radziņveida automāti visbiežāk ir aprīkoti arī ar cappuccino uzgali vai automātisko cappucinatoru. Maksā no 60 eiro (lētākie modeļi būs ar plastmasas detaļām un nekalpos ilgi).
Plusi – izmaksā lētāk nekā citi automāti; tiem ir viegli saprotams darbības mehānisms.
Mīnusi – darbošanās rada diezgan lielu netīrību, jo kafija radziņā jāieber un jāstiprina automātā pašam. Jāiepraktizējas atrast atbilstošāko kafijas malumu. Ja malums būs par smalku, tvaiks netiks tai cauri. Ja par raupju, tvaiks izplūdīs kafijai cauri pārāk ātri, un kafija būs ūdeņaina.
! Radziņveida automāti ar kafijas dzirnaviņām dod iespēju eksperimentēt ar kafijas malumu, temperatūru, stiprumu un būs īstā izvēle tiem, kas fano par espresso. Šie automāti ir daudz sarežģītāka ierīce par parasto radziņveida automāu un izmaksā krietni dārgāk.